Argos bestaat dit jaar 30 jaar. We kijken terug op een aantal spraakmakende uitzendingen van de afgelopen jaren. Wat is de impact van het werk van Argos? Wat is er veranderd na die uitzendingen?

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop kijkt nog een keer terug op zijn beschuldiging op het 15-jarig jubileumfeestje van Argos: dat het programma UFO-journalistiek zou bedrijven. Hij beloofde een klacht bij de Raad voor de Journalistiek. Die kwam er uiteindelijk, maar verloor het ministerie.

Bart Nijpels en Huub Jaspers vertellen over de impact van hun tv-documentaire Waarom Srebrenica moest vallen van 29 juni 2015. Oud-eindredacteur Kees van den Bosch vertelt over de impact van zijn uitzendingen over gif in containers. En tot slot vertelt Geesje van Haren over het lopende project Lost in Europe. Over kinderen die verdwijnen uit de asielopvang, om als moderne slaven tewerkgesteld te worden.

zaterdag 31 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Huub Jaspers

Argos-redacteur sinds 1996

Kees van den Bosch

Presentator en (eind)redacteur van Argos, van 1997 tot 2018

Sinan Can

Journalist en programmamaker

Geesje van Haren

Journalist en mede-oprichter Lost in Europe

Eimert van Middelkoop

Voormalig minister van Defensie (2007-2010) van de ChristenUnie

 

Bart Nijpels

Journalist en programmamaker

achtergrond

Waarom Srebrenica moest vallen

Waarom kwam er in 1995 geen NAVO-luchtsteun toen Srebrenica onder de voet werd gelopen door de Bosnische Serviërs? Was het gebrek aan voorkennis? Argos stuitte op documenten die een nieuw licht op de zaak werpen en reisde samen met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val, terug naar Srebrenica.

Containers vol gif

De Inspectie van VROM heeft in de periode maart-augustus 2007 bij routinecontroles in de Rotterdamse haven 26 containers onderschept waarin giftige stoffen zijn gemeten. Dat blijkt uit een lijst met meetgegevens van VROM waarover het radioprogramma Argos beschikt.

Van Middelkoop vs Argos: Clandestiene operaties van Nederlandse commando’s in Afghanistan

“UFO-journalistiek.” Zo bestempelde minister Eimert van Middelkoop van Defensie twee weken geleden de berichtgeving van Argos over geheime missies van Nederlandse commando’s in Afghanistan. “Spectaculair, fascinerend, dat zeker, maar ook iets te gemakkelijk.” Met veel tromgeroffel kondigde hij aan een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek. Van Middelkoop noemde het bewijsmateriaal van Argos “dun en eenvoudig te weerleggen”. Maar uit de inhoudelijke reactie van Defensie blijkt juist dat zijn eigen ministerie het verhaal van Argos op essentiële punten bevestigt. Na eerdere expliciete ontkenningen geeft het ministerie nu toe dat Nederlandse commando’s in 2002 buiten het ISAF-mandaatgebied hebben geopereerd.