Een drie uur durend programma met een gast proberen in te korten tot een een uur durend programma met drie gasten. Het klinkt lastig, maar Margriet van der Linden lukte het (net niet) met Zomergasten. Herman Koch, Tosca Niterink en Jelle Brandt Corstius waren te gast. Eigenzinnigheid en absurdisme troef.

Herman Koch: ‘Ik bewonder eigenzinnigheid van Reve’

Herman Koch, schrijver van onder andere Het diner en Zomerhuis met zwembad was als eerste aan de beurt. De ‘Jiskefetman’ onderschreef zelf ook Zomergasten te kijken. ‘Schitterend programma. Soms zijn het interessante gasten die het programma dragen, en soms zijn het de fragmenten die uitgepikt zijn die het programma dragen,’ aldus Koch. De schrijver koos een fragment van Gerard Reve uit, waarin hij de Paus belachelijk maakt als ‘Jan Klaassen van de poppenkast die Rooms-katholieke Kerk heet’.
‘Dit was de eerste keer dat ik een schrijver live op televisie zag. Het heeft zoveel indruk op mij gemaakt, ik zat met mijn ouders op de bank en we keken naar Reve. De eigenzinnigheid van Reve bewonderde ik, evenals de prachtige volzinnen die hij uitsprak,’ volgens Koch.

Tosca Niterink: Tegendraadse wandelaar

Ook Tosca Niterink, programmamaakster (Theo & Thea, Creatief met Kurk) en schrijfster van het boek Klimmen naar kruishoogte, koos ook voor een fragment van Reve. Het audiofragment waarin Reve een verhaal voorleest over Eendje Kwak, een eend die zijn eigen huis bevuilt en zo het hele dorp op zijn dak krijgt, wekt de lachers op de hand in de zaal.
De eens zo tegendraadse Niterink heeft echter op verrassende wijze een keerpunt in haar leven bereikt. Door bij toeval een boek uit haar opa’s kast te pakken kwam ze in aanraking met wandeltochten. Eerst was ze rugzakschuw en had ze geen zin in ‘moeilijke’ afritsbroeken, maar toen ze de smaak et pakken kreeg ging ze grote pelgrimstochten maken.
Over haar eerste grote tocht heeft ze het boek Klimmen naar Kruishoogte geschreven. Terwijl ze voordroeg uit haar werk, kreeg ze bij een anekdote over een Duitse medewandelaar die een slip voor haar en haar reispartner kocht wederom de lachers op haar hand.

Jelle Brandt Corstius: Op zoek naar het absurdisme

Wereldreiziger en programmamaker Jelle Brandt Corstius schreef een reisgids voor moeilijke landen. In het boek geeft Brandt Corstius tips hoe men bijvoorbeeld de weg moet oversteken, hoe je naar het toilet moet gaan in sommige landen en hoe je agenten moet omkopen.
Maar niet alleen in moeilijke landen vind je absurdisme. ‘Nee, je vindt overal absurdisme terug. Vorige week was ik in Londen, daar verkocht een man tweedehands camera’s en een boek van Hitler en de SS. Dat vind ik dan intrigerend, als die man die boeken niet verkoopt, verkoopt hij twee keer zoveel camera’s. Maar hij houdt vast aan het boek, dat vind ik dan fascinerend en bij zo’n man kan ik twintig minuten blijven staan,' aldus Brandt Corstius. Het fragment dat Brandt Corstius uitkoos was een fragment uit een Bollywoodfilm uit 1976. In het fragment zingen twee mannen over de vriendschappelijke liefde voor elkaar. Tijdens zijn reis voor zijn nieuwe reisprogramma dat in december op de VPRO uitgezonden wordt kwam Brandt Corstius een Indiaase filmmaker tegen die remakes maakt van oude Bollywoodfilms, en dit fragment werd ook geremaket.

Dan sluit Margriet van der Linden af, en blijkt dat het inderdaad niet lukt om Zomergasten in te korten naar een uur, de teller stopt op anderhalf uur. Maar de zaal kon nog veel langer naar deze Zomergasten luisteren.