In Nooit meer slapen maakte Frank Westerman de winnaar bekend van de reis- en schrijfwedstrijd De Bagagedrager. De prijs van 2500 euro gaat naar Maite Karssenberg. Samen met haar vader wil ze een reis naar Iran maken, op zoek naar een fabriek die haar vaders mozaïekontwerp zou kunnen maken.

De jury,  bestaande uit Jeroen van Bergeijk (uitgeverij Fosfor), Nikki Dekker (dichter, redacteur Woord), Abdou Bouzerda (Bureau Buitenland) en Daan Windhorst (De Correspondent) kozen vijf genomineerden die hun plan verder mochten uitlichten.

De winnaar van de Bagagedrager 2016 is Maite Karssenberg. Haar vader ontwerpt geometrische patronen. Van zijn vele bedenksels kwam tot voor kort zelden iets terecht. Tot hij op een dag riep: 'Ik heb een mozaïek ontworpen dat nog nooit door iemand bedacht is!'

Maite wil met haar vader een reis door Iran maken, gewapend met het mozaïekontwerp. Ze gaan op zoek naar een fabriekje waar haar vaders ontwerp gemaakt kan worden.

Het juryrapport

In 2016 dong er wederom een groot aantal kandidaten mee naar de VPRO Bagagedrager: scholieren, studenten en gevestigde journalisten en schrijvers. Consequent blijven we meer inzendingen van vrouwen dan mannen ontvangen: misschien zijn jonge vrouwen reislustiger? Of hebben zij meer schrijfambities? De jury is verheugd dat zoetjesaan steeds meer mensen van buiten het bekende Amsterdamse schrijvers- en journalistenwereldje de Bagagedragerprijs ontdekken.

Vorig jaar waren veel kandidaten op zoek naar rust, stilte en bezinning. Weg van het hectische moderne leven waarin je altijd bereikbaar bent. Logisch, want dat verlangen is precies een van de drijfveren om op reis te gaan. Het offline-zijn is een thema dat jongeren blijft bezighouden. Dit jaar waren er weer enkele kandidaten die naar een klooster willen of zich anderszins in den vreemde willen afzonderen om te zien wat dat oplevert. Ook de reis met een uit het oog verloren vriend of familielid doet het nog altijd goed.

Opvallend dit jaar: sommige kandidaten wilden de aan de Bagagedrager verbonden geldprijs gebruiken om zonder geld op reis te gaan. Anderen wilden gaan integreren in het buitenland, vreemdsoortige fietstochten maken (we blijven natuurlijk Nederlanders), hun liefde voor exotisch eten onderzoeken, of gaan liften met een dier als compagnon. Scandinavië en IJsland bleken dit jaar de favoriete reisbestemmingen.

Het is voor de jury een genot de plannen van zoveel reislustige en nieuwsgierige jonge mensen te mogen lezen. Vaak bekruipt ons het gevoel dat Nederlanders steeds minder de blik naar buiten richten en vooral geïnteresseerd zijn in hun eigen (kleine) problemen. Dan is het verfrissend te zien hoezeer de ogen van jongeren (althans, degenen die plannen insturen naar de VPRO) op een grotere wereld zijn gericht.

De vijf genomineerden voor de Bagagedrager 2016 willen de wereld in. Ze zijn niet bang voor grote thema’s en journalistieke onderwerpen: onvervulde kinderwensen, problematische ouder-kindrelaties, verwerking van oorlogstrauma’s, liefde en dood. Maar allemaal willen ze bovenal een goed verhaal vertellen, een verhaal waarin ze die thema’s koppelen aan een interessante reisbestemming.

Eén kandidaat overtuigde ons met een reisplan dat het journalistieke en persoonlijke combineert. Dit plan is actueel, het is spannend, en het verbindt vele verschillende werelden met elkaar: die van ouder en kind, die van bèta en alfa, die van rationaliteit en emotie en die van het oosten en het westen. De winnaar van de Bagagedrager 2016 is Maite Karssenberg.

De jury