Boeken

Eric Duivenvoorden

Robert Jasper Grootveld is bekend van zijn happenings rond het Amsterdamse lieverdje tijdens de jaren zestig. Schrijver Adriaan Morriën merkte ooit op dat de rol van Grootveld niet onderschat kan worden: niemand veranderde het straatbeeld zozeer als Grootveld, aldus Morriën. Historicus Eric Duivenvoorden spreekt over zijn boek 'Magiër van een nieuwe tijd', waarin hij het leven van Robert Jasper Grootveld beschrijft.

Historicus Eric Duivenvoorden spreekt over zijn boek Magiër van een nieuwe tijd. Het leven van Robert Jasper Grootveld. Grootveld is bekend van zijn happenings rond het Amsterdamse lieverdje tijdens de jaren zestig. Schrijver Adriaan Morriën merkte ooit op dat de rol van Grootveld niet onderschat kan worden: niemand veranderde het straatbeeld zozeer als Grootveld, aldus Morriën, die hem de eretitel Vader des Vaderlands wilde geven.

In de jaren zestig schudt Nederland op zijn grondvesten. In korte tijd promoveert het naar de culturele voorhoede van Europa. Robert Jasper Grootveld (1932) bevindt zich met zijn happenings bij het Lieverdje in het epicentrum van alle commotie. Hij staat aan de wieg van Magisch Centrum Amsterdam. Met een in Nederland zelden vertoonde extravagantie tovert hij de stoffige handelsstad om in een bruisend centrum waar jongeren uit de hele wereld op af komen. 

Grootveld is bevriend met een groot aantal boegbeelden uit die tijd: Wim Sonneveld, Simon Carmiggelt, Gerard Reve, Jan Vrijman, Aat Veldhoen, Louis van Gasteren en Simon Vinkenoog. Als de grote inspirator van de provobeweging zet hij de provo’s aan tot ludieke acties. Grootveld maakt naam als antirookmagiër, voorspelt de komst van ‘Klaas’ en is de bedenker van het wittefietsenplan, dat inmiddels overal in Europa navolging heeft gekregen.

Zijn merkwaardige hang naar reclame, roem en ‘image’ maken Grootveld tot een voorloper van een nieuwe tijd, van ónze tijd. Het levensverhaal van deze icoon van de jaren zestig staat bol van bevrijdende publiciteitsstunts. Hiermee riep hij niet alleen een nieuwe tijd in het leven, maar waarschuwde hij tevens tegen de verleidingen van de moderne consumptiemaatschappij.