Boeken

Kees Moeliker

De bioloog Kees Moeliker schreef het boek 'De eendenman'. Een bundel verhalen over vreemde vogels als necrofiele eenden en transseksuele fazanten. Moeliker is conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en European Bureau Chief van Improbable Research.

Kees Moeliker schreef het boek De eendenman. Moeliker is conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en is werkzaam als European Bureau Chief van Improbable Research. Ook won hij de LG Nobelprijs; een internationale prijs voor een ontdekking die mensen eerst aan het lachen maakt, en vervolgens tot nadenken stemt.

De LG Nobelprijs won Moeliker voor zijn onderzoek naar homoseksuele necrofilie onder wilde eenden. Op een mooie dag vloog een eend zich dood tegen de glazen gevel van het Natuurhistorisch Museum. Gealarmeerd door de harde klap keek Moeliker uit het raam: voor zijn ogen werd de versdode woerd langdurig ‘verkracht' door een andere mannetjeseend. Het onderzoek dat Moeliker hiernaar verrichtte, vormt één van de verhalen in De eendenman.

Behalve het verhaal achter de eend vertelt ‘de eendenman’ in zijn bundel ook over zijn omroep om – voor het te laat is – met uitsterven bedreigde schaamluizen aan het museum te schenken. Daarnaast put hij uit zijn rijke archief van ander onwaarschijnlijk onderzoek en nog meer opmerkelijke waarnemingen, waaronder die van een transseksuele fazant, kraaien die raamslachtoffers onthoofden en een merel die al vier jaar bijna niets anders doet dan tegen het raam vliegen. Een fascinerend boek, met vreemde vogels in de hoofdrol.