Boeken

Ton van der Lee & Jan Dries Groenendijk

De Nederlanders Ton van der Lee en Jan Dries Groenendijk kregen toegang tot de Maasaivolk dat in Tanzania en Kenia leeft. Zij schreven hierover het boek ‘De geheimen van de Maasai’.

Honderd jaar geleden waren ze de meest gevreesde stam en Afrika. Mede-Afrikanen en kolonisten sloegen op de vlucht als ze in aantocht waren. Nu zijn er minder dan een miljoen Maasai over, en het aantal neemt snel verder af. Om nu het nog kan hun leefwijze, rituelen en verhalen vast te leggen, spraken ze met de Nederlanders Ton van der Lee en Jan Dries Groenendijk. Zij schreven het boek De geheimen van de Maasai.

Jan Dries Groenendijk is filmer en Ton van der Lee is schrijver. Groenendijk bracht een deel van zijn jeugd door in Kenia. Daar leerde hij Swahili spreken. Hij trok vervolgens met zijn motorfiets regelmatig het Maasaigebied in. In de loop der jaren raakte hij geïntegreerd in deze maatschappij, en inmiddels is hij dan ook geaccepteerd als Maasai. Zijn integratie in de Maasaimaatschappij zorgde ervoor dat Groenendijk directe toegang tot de rituelen en leefwijze van dit volk.

 

Van der Lee vertelt: “De Maasai hebben tot voor kort stelselmatig geweigerd mee te doen met de moderne wereld. De afgelopen jaren zijn ze hierdoor zo ver teruggedrongen in Kenia, dat ze niets meer te vertellen hebben.” De Maasai realiseerden dat ze verdrukt werden, en besloten dat ze hun cultuur aan de buitenwereld moesten tonen om zo hun bestaansrecht aan te geven. Hun rituelen, die altijd geheim werden gehouden, moesten naar buiten worden gebracht.

Jan Dries Groenendijk en Ton van der Lee kregen de unieke kans om de leefwijze, rituelen en verhalen van de Maasai vast te leggen. Uit hun contact met het Maasaivolk ontstond het boek De geheimen van de Maasai, dat inclusief een documentaire is verschenen.