Boeken

Heleen Mees

Columniste Heleen Mees woont sinds 2000 in New York. In 'Tussen hebzucht en verlangen' zijn haar columns uit NRC Handelsblad gebundeld, waarin ze onder meer pleit om de Nederlandse verzorgingsstaat om te bouwen naar een kansenmaatschappij naar New Yorks model.

Columniste Heleen Mees woont sinds 2000 in New York. Ze signaleert dat mensen in New York veel meer kansen krijgen en aangrijpen dan in Nederland, en ze is dan ook van mening dat men in Nederland veel kan opsteken van de New Yorkse mentaliteit. In Tussen hebzucht en verlangen zijn haar columns uit NRC Handelsblad gebundeld, waarin ze onder meer pleit om de Nederlandse verzorgingsstaat om te bouwen naar een kansenmaatschappij naar New Yorks model.

Wat gaat er mis in Nederland? Als voorbeeld van een probleem van de verzorgingsstaat noemt Mees het minimumloon, waar voor de werkgever ook nog belastingen bovenop komen. Een werkgever moet hierdoor al snel twintig euro per uur betalen per werknemer. Volgens Mees is dit bedrag zo hoog dat werkgevers alleen kansen bieden aan werknemers die het Nederlands goed beheersen of specialistisch zijn opgeleid. Dit zorgt voor een hoog aantal werkloze Nederlanders. Dankzij een lager minimumloon en minder belastingen komt men in New York veel sneller aan een baan.

Heleen Mees is niet alleen werkzaam als columniste, maar ook als adviseuse in EU-zaken. Daarnaast is ze een van de oprichtsters van Women on top, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van vrouwen. In Tussen hebzucht en verlangen worden niet alleen de verschillen tussen Nederland en New York beschreven, maar ook het verdwijnen van het triomfalisme dat in het Westen heerste en de opkomst van autoritaire regimes als China en Rusland.