Met Huid en haar heeft Arnon Grunberg een roman over de liefde geschreven, met als uitgangspunt het laisser-faire principe. Vanuit het geloof dat mensen het best gedijen als ze de kansen krijgen om hun vrijheid optimaal te benutten. Intussen denken we elkaar te kennen, maar we missen cruciale informatie. Hoe kunnen we beslissingen nemen op grond van informatie die niet klopt?
Met 'Huid en haar' heeft Arnon Grunberg een roman over de liefde geschreven, met als uitgangspunt het laisser-faire principe; het geloof dat mensen het best gedijen als ze de kansen krijgen om hun vrijheid optimaal te benutten.
Roland Oberstein is een 41-jarige econoom, afkomstig uit Nederland. Hij is als universitair docent werkzaam in Fairfax, een slaapstad in de buurt van Washington. Hoewel hij al drie jaar aan de universiteit verbonden is, woont hij nog altijd in een hotelkamer. In het weekend reist hij naar New York waar hij een klein appartement huurt. Zijn vrouw en zoon heeft hij in Nederland achtergelaten. Zijn vertrek naar Amerika had hij al aangekondigd, toen hij nog met de moeder van zijn zoon was, maar om het vertrek definitief te maken was hij verliefd geworden op de vriendin van een student. Met haar heeft hij een langeafstandsrelatie, ook zij woont nog in Nederland.
Op een conferentie over de Holocaust in Frankfurt ontmoet hij de Amerikaanse historica Lea Ranzenhoffer. Ze is biografe van Rudolf Höss, de commandant van Auschwitz die een affaire zou hebben gehad met een vrouwelijke gevangene. Höss redde zich uit deze affaire door de gevangene te laten vermoorden. Roland is om hele andere redenen op de conferentie, hij bekijkt de genocide vanuit een economisch perspectief. Zijn echte vakgebied is de geschiedenis van de economische bubbels. Oftewel de geschiedenis van het bedrog, hoe mensen er alles voor overhebben en er alles aan doen om bedrogen te worden.
Macht en bedrog, dat zijn precies de twee elementen die in Huid en haar een belangrijke rol spelen. Terug in Amerika zoeken Roland en Lea elkaar weer op, waarbij het meerdere keren op seks uitdraait. Ook Lea pleegt overspel. Maar zonder dat ze het weet, leidt haar man eveneens een dubbelleven. Hij misbruikt zijn positie als borough president in Brooklyn door een mannelijke UPS-bezorger - die illegaal in Amerika verblijft - te chanteren. In ruil voor een Green Card dwingt hij hem tot seks.
Op aandringen van zijn ex-vrouw, die hem wijst op de verantwoordelijkheid voor zijn zoon, keert Roland terug naar Nederland. Daar gaat hij aan de slag bij de Leidse universiteit, waar hij met corruptie in aanmerking komt. De vrouwen in Rolands leven eisen intussen allemaal hun aandacht, wat een hele organisatie vergt. Maar als een affaire met een van zijn studenten op een schandaal uitloopt, is hem de wanhoop nabij. Het spel is een kwelling geworden en hij kan zich niet voorstellen dat die kwelling ooit weg zal gaan.