Boeken

VPRO Bob den Uyl Prijs

Op het VPRO Boeken Festival werd de winnaar van de VPRO Bob den Uyl Prijs bekend gemaakt. Met deze prijs wordt het beste Nederlandse journalistieke reisboek van het afgelopen kalenderjaar bekroond. In de uitzending van Boeken praat Wim Brands met juryvoorzitter Frans Timmermans en met de winnaar: P.F. Thomése.

Met zijn boek Grillroom Jeruzalem heeft schrijver P.F. Thomése dit jaar de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen. De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt Grillroom Jeruzalem tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. Een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt. Daarom kwam de jury tot het unanieme oordeel dat P.F. Thomése de winnaar is van de Bob den Uyl Prijs 2012.

Eind 2010 wordt P.F. Thomése samen met schrijvers Rosita Steenbeek, Jan Siebelink en priester Antoine Bodar uitgenodigd door een hulporganisatie om een reis te maken naar Israël en de Palestijnse gebieden. Doel is het gezelschap, door Thomése een ‘nogal romantisch-decadent gezelschap’ genoemd, een beter beeld te laten krijgen van de situatie. ‘“Israël” behoort tot het soort nieuws dat al sinds-ikweet- niet-meer-zo-lang niet meer tot me doordringt’ schrijft Thomése op de eerste pagina’s van Grillroom Jeruzalem, het satirisch verslag van dit ‘uitje’. Thomése laat zich niet makkelijk regisseren in het plaatje van de hulporganisatie en de Nederlandse tv-ploeg die aan zijn zijde verblijft. Taboes worden op elke pagina geslecht en steeds benadrukt Thomése zijn ‘niet-weten’ ten aanzien van de confl ictsituatie in het land dat hij bezoekt. Toch laat het bezoek hem uiteindelijk niet onberoerd. Of, zoals hij het zelf in een interview formuleerde: ‘Wie het gezien heeft, wordt medeplichtig. Ik lees nu alles wat er over Israël verschijnt.’

In Boeken praat Wim Brands met Frans Timmermans, juryvoorzitter van de Bob den Uyl Prijs 2012, en met de winnaar P.F. Thomése.