VPRO Boeken 1 juni

Elsbeth Etty & Hans Dorrestijn

Naar aanleiding van het pas verschenen 'Willem Wilmink: Zelfportret in brieven, zijn Elsbeth Etty en Hans Dorrestijn te gast om over Willem Wilmink te vertellen. Willem Wilmink was vooral bekend als dichter en tekstschrijver van liedjes. Daarnaast schreef hij honderden brieven aan familie en vrienden. Elsbeth Etty is de biografie over Willem Wilmink aan het schrijven en Hans Dorrestijn was naast collega-schrijver en dichter ook een goede vriend van hem.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Willem Wilmink - 'Zelfportret in brieven' April 2014
<br/>Verschenen bij Nijgh &amp; Van Ditmar

Willem Wilmink - 'Zelfportret in brieven' April 2014
Verschenen bij Nijgh & Van Ditmar

Willem Wilmink, Zelfportret in Brieven

Ik heb Willem Wilmink wel eens gebeld, om hem te vertellen hoe goed ik zijn werk vond. Maar ik kreeg hem niet aan de telefoon. Nu ik zijn brieven heb gelezen, begrijp ik waarom: hij had telefoonangst. Hij was een bange man die op latere leeftijd terugverhuisde naar de straat in Enschede waar hij was geboren, tegenover zijn oude lagere school. Zo kon hij zichzelf elke middag nog uit school horen komen, terug naar een tijd dat hij nog niet bang was. Onbegrijpelijk overigens dat critici zijn poëzie aanvankelijk maar niks vonden. Neem alleen die regels over de notities die zijn vader in een verzameld werk had gemaakt: in een code / van strepen en stippen / steeg het water / hem naar de lippen.


Dit schreef ik enige tijd geleden in mijn wekelijkse column in de VPRO gids naar aanleiding van de brieven van Wilmink. Hoewel Wilmink geen groot epistolair talent was zoals Gerard Reve mogen we blij zijn dat uitgever Vic van de Reijt heeft besloten dat die brieven een boek verdienen. 

Wie was Wilmink? Wat maakte hem zo bang? Wat maakte hem zo'n goede schrijver die bijvoorbeeld talloze onvergetelijke teksten voor kinderen schreef.

In VPRO Boeken praat ik met Elsbeth Etty, die zijn biografie gaat schrijven en vriend en collega Hans Dorrestijn die misschien wel het beste portret van Wilmink schreef, het verhaal Overige Bestemmingen, waarover hij zal vertellen in de uitzending.


Wim Brands