VPRO Boeken zondag 16 november, NPO 1, 11.20 uur

Philip Huff & Wessel te Gussinklo

Schrijver Philip Huff (1984) vertelt over zijn laatste roman 'Boek van de doden', over Felix Post. Nog net geen dertig, dwaalt deze man de week vóór Kerst door Amsterdam.

Ook te gast is Wessel te Gussinklo (1941), over zijn nieuwste roman 'Zeer helder licht'. Hierin beschrijft Te Gussinklo een episode uit het leven van Wander, een beetje aan lagerwal geraakte man van 31 zonder geld, baan, diploma's of huis.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Dezer dagen is in Den Haag Crossing Border. Traditiegetrouw staat VPRO Boeken daarom aanstaande zondag in het teken van dat festival.

Te gast is Philip Huff. Hij zal praten over zijn laatste roman Boek van de doden, over een dertiger die de weg kwijt, of als je het vriendelijker wilt zeggen: op een kruispunt staat en even niet weet welke kant hij op moet.

Ook te gast Wessel te Gussinklo. Bij de kleine uitgeverij Koppernik verscheen zijn nieuwe roman Zeer helder licht. Ook over een dertiger, en ook al de weg kwijt, of als je het vriendelijker wilt zeggen: hij is verliefd op een veel jongere vrouw en heeft daar heel wat mee te stellen.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf - donderdagochtend - is nog niet bekend wie de AKO-literatuurprijs gaat winnen waarvoor Te Gussinklo is genomineerd.
Dat wordt vanavond bekend gemaakt in de schouwburg in Den Haag, als onderdeel van Crossing Border.

Het zou zomaar Te Gussinklo kunnen zijn die na dertien jaar 'zwijgen' het toneel weer beklom. Waarom het zo lang duurde legt hij komende zondag in een beklemmend verhaal uit in VPRO Boeken, of hij die prijs nu wint of niet.