VPRO Boeken zondag 4 januari, NPO 1, 11.20 uur

Philip Snijder & Lizzy van Leeuwen

Een gesprek met Philip Snijder over 'De volcontinu', waarin een jongetje getuige is van de commotie rond de geboorte van zijn zusje, een zestienjarige jongen zich een psychose blowt en een vijftigjarige man het levenseinde van een verre neef veroorzaakt.

Ook te gast is Lizzy van Leeuwen over haar boek 'De hanenbalken'. Van Leeuwen verdiepte zich in de achtergronden van het taboe op zelfmoord op het platteland.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

'De volcontinu' Philip Snijder


In de eerste aflevering van VPRO Boeken in het nieuwe jaar is Philip Snijder te gast. Bekend van zijn bejubelde debuut Zondagsgeld over opgroeien op het Amsterdamse Bickerseiland in een tijd dat dit deel van Amsterdam nog niet in handen was van yuppen met grote bakfietsen maar gedomineerd werd door Amsterdamse families die in clanverband al vele decennia in dit deel van het Amsterdamse centrum woonden.

Ook in De Volcontinu schrijft Snijder weer veel over die jeugd. Op een manier die bewondering afdwingt: op afstand en toch ook intiem.

'De hanenbalken' Lizzy van Leeuwen


Boer zoekt Vrouw
begint weer. Een van de redenen om cultureel antropologe Lizzy van Leeuwen uit te nodigen. Vorig jaar verscheen haar studie De hanenbalken, over boeren die zelfmoord plegen.

Het onderwerp is taboe.

Wat Lizzy van Leeuwen ook bleek na het verschijnen van het boek: verschillende plattelandsorganisaties wilden niet met haar van gedachten wisselen over deze zelfdodingen die op het platteland veelvuldig voorkomen.

Het taboe blijkt ook zelf taboe.

Waarom?