VPRO Boeken

Judith Herzberg en Cherry Duyns

Te gast zijn Cherry Duyns, over zijn fotoboek 'Voor mijn ogen'; en Judith Herzberg die het kunstwerk 'Leven? of Theater?' van Charlotte Salomon vertaalde naar een graphic novel.

wim brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Judith Herzberg bekeek ooit 's nachts in het Stedelijk Museum alle gouaches die Charlotte Salomon had gemaakt toen ze in de jaren dertig van de vorige eeuw in Frankrijk woonde, op de vlucht voor de nazi's; Charlotte Salomon die haar voorbije Berlijnse leven wilde verbeelden, die wilde begrijpen waarom zoveel familieleden zelfmoord pleegden, zoals recent nog haar grootmoeder.

Judith Herzberg stalde samen met conservator Ad Petersen al die gouaches uit op de trappen van het Stedelijk Museum waar het werk van Salomon bewaard werd. En zag dat het een boek was, een graphic novel, een meesterwerk.
Dezer dagen verscheen er een nieuwe editie van Salomons Leven? Of Theater? Ik praat er in VPRO Boeken over met Judith Herzberg die de begeleidende teksten vertaalde.

 

Ook te gast is Cherry Duyns. We kennen hem als begenadigd filmer, schrijver. Hij is te gast in VPROBoeken naar aanleiding van zijn fotoboek Voor mijn ogen.

Zeefoto's, foto's van vogels, want hoewel hij het woord niet graag gebruikt: Duyns is een vogelaar sinds hij op jonge leeftijd werd achterna gelopen door een kauwtje, dat hem als een heertje - handen als het ware op de rug - volgde tot het huis van zijn grootmoeder die hem opvoedde.
Waarom komen er eigenlijk zo weinig mensen voor op de foto's van Duyns?