VPRO Boeken

Marcia Luyten en Chris de Stoop

Te gast zijn Marcia Luyten, over haar boek 'Het Geluk van Limburg', waarin ze het gezinsleven in een hechte mijnwerkerskolonie schetst; en Chris de Stoop over 'Dit is mijn hof', over het boerenleven.

wim brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Te gast in VPRO Boeken Marcia Luyten, zij schreef een boek over opkomst en ondergang van de Limburgse mijnbouwindustrie. Woonachtig in Afrika begon Luyten na te denken over het verdwijnen van de Limburgse mijnen; hoe kwam het dat zij, geboren op de grens van de mijnstreek, nooit onderwezen werd over deze geschiedenis, welke gevolgen had het sluiten van de mijnen voor Limburg, hoe komt het dat zoveel mijnwerkers met weemoed terugdenken aan die jaren in de duisternis terwijl het toch zo vaak geen makkelijke jaren waren?

Op deze vragen probeerde Luyten antwoorden te vinden toen ze weer in Nederland woonde.
Het geluk van Limburg is het resultaat.

Chris de Stoop groeide op in het Vlaamse Waasland, niet ver van Zeeuws Vlaanderen.
Zijn ouders hadden een boerderij die door zijn broer werd voortgezet.
Chris werd journalist maar besloot terug te keren nadat zijn broer zelfmoord pleegde.

Dit is mijn hof, schreef hij. Een voortreffelijk geschreven boek over de waanzin die ontpoldering heet, want waarom moet het land waar zijn voorzaten zo lang boerden opeens onder water worden gezet, waarom hebben de natuurbeschermers en de vertegenwoordigers van de Antwerpse haven die voorstanders zijn van het onder water zetten van de polder geen oog voor het eenvoudige feit dat dit boerenland in eerste en laatste laatste instantie een cultureel erfgoed is?