De Nederlandse schrijver Frans Pointl is op 82-jarige leeftijd overleden in Amsterdam.

Nadat Frans Pointl, op 1 oktober overleden op 82-jarige leeftijd, eerst jarenlang een van de meest afgewezen schrijvers van Nederland was werd zijn in 1989 door Nijgh & van Ditmar uitgebrachte verhalenbundel De kip die over de soep vloog een bestseller. Pointl was toen al lang de vijftig gepasseerd.

Het beginverhaal uit het boek is De overlevenden. De titel duidt een wereld aan waarin een joodse moeder en haar kleine zoon zich ‘ophouden’, nadat de ramp uit het nabije verleden zich over hun bloedverwanten en joodse volksgenoten heeft voltrokken.

Adriaan Morrien schreef over het boek: ‘Deze verhalen zijn stuk voor stuk tragedies, die door de laconieke, soms ook humoristische stijl klein en banaal lijken maar die zich tegen de tragische achtergrond in een verbijsterende omvang aftekenen.’

Een prachtig, lang gesprek

Twee jaar geleden, de schrijver was tachtig en ziek, polste uitgever Vic van de Reijt (dezelfde die ooit bij Nijgh en van Ditmar het initiatief nam Pointl uit te gaan brengen) de VPRO-radio. Het zou mooi zijn als er nog eenmaal een prachtig lang gesprek zou kunnen worden opgenomen met de oude schrijver die doorgaans zeer huiverig stond tegenover interviews.

Zo kwam het dat op 20 september 2013 een verslag was te horen van het bezoek van Wim Brands aan het Amsterdamse verpleeghuis waar Pointl op dat moment woonde en er uitvoerig sprak met de schrijver naar aanleiding van diens toen net verschenen verhalenbundel De laatste kamer. In 2009 werd bij de schrijver het Guillain-Barrésyndroom ontdekt. Wekenlang lag hij op de intensive care aan slangen en buisjes en vocht hij voor zijn leven. Hij kwam er weer bovenop al had dat van hem echt niet meer gehoeven. Toch werkte hij inmiddels weer aan nieuwe verhalen en gedichten.

Frans Pointl laat een klein oeuvre met verhalen en gedichten na, vrijwel zonder uitzondering met de hierboven geschetste thematiek.