VPRO Boeken zondag 3 mei, NPO 1, 11.20 uur

Jeroen de Bruyn, Joop van Wijk en Hannah van den Ende

Te gast zijn Jeroen de Bruyn en Joop van Wijk, die samen de biografie 'Bep Voskuijl – het zwijgen voorbij' schreven. Ook te gast is arts en docente Public Health Hannah van den Ende om over haar boek 'Vergeet niet dat je arts bent' te vertellen.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Wie was Bep Voskuijl?
Wat weten wij over de jongste helper van Anne Frank en de haren in het Achterhuis?
Tot nu toe vrijwel niets.
Tot nu toe want de jonge Vlaamse journalist Jeroen de Bruijn vroeg zich op veertienjarige leeftijd ook af waarom we niets wisten over deze jonge vrouw die de op foto's de wereld inkijkt alsof ze wil zeggen: besteedt u maar vooral geen aandacht aan mij.
Het resultaat van de zoektocht van de Bruijn - in samenwerking met een van de kinderen van Bep Voskuijl - is het boek: Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij.

Ook te gast is Hannah van den Ende, arts. Onlangs promoveerde ze. De handelseditie van haar boek, Vergeet niet dat je arts bent, is een beklemmende studie over hoe joodse artsen tijdens de tweede wereldoorlog probeerden zoveel mogelijk patiënten te redden.
Hoe deden ze dat, waarom is het zo belangrijk - volgens Hannah van den Ende - dat artsen ook tegenwoordig weer leren inzien hoe krachtig paternalistisch altruïsme kan zijn?