zondag 2 oktober, 11.20 uur, npo 1

Luc Sante en Hans den Hartog Jager

Te gast zijn de Frans-Amerikaanse schrijver Luc Sante, over zijn boek Het andere Parijs; en kunstredacteur/schrijver Hans den Hartog Jager, over zijn boek Zie de mens.

VPRO Boeken
Zondag 2 oktober, 11.20 uur, NPO 1
 

luc sante

Jeroen van Kan ontvangt de Frans-Amerikaanse schrijver Luc Sante (1954) en praat met hem over zijn Het andere Parijs. In dit rijk geïllustreerde boek gaat Luc Sante op zoek naar de ziel van de Lichtstad. Hij toont hoe Parijs symbool staat voor de steden waarin we elk onze weg zoeken. Als we denken aan Parijs, denken we aan de Eiffeltoren, het Louvre, het Montmartre. Luc Sante haalt in Het andere Parijs alle clichés onderuit en vertelt de verborgen geschiedenis van een stad die werd bevolkt door schilderachtige personages, revolutionairen, lichtekooien, onruststokers, bohemiens en straatzangers.

Hans den Hartog Jager

Kunstredacteur/schrijver Hans den Hartog Jager (1968) is ook te gast met zijn boek Zie de mens. Dit is een fascinerend overzicht van de visie op de mens in de portretkunst van de afgelopen honderd jaar. Het portret is een belangrijk genre in de beeldende kunst – niets zo prettig als ongegeneerd kijken naar een ander. Het proces van de verandering van portrettering legde Hans den Hartog Jager vast door honderd portretten bij elkaar te brengen. telkens van één mens en uit elk jaar één.  Het boek toont de meest uiteenlopende artistieke en sociale gebeurtenissen, van de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, via het feminisme tot de celebrity-cultuur en de selfie. Zie de mens stimuleert om beter te kijken naar de kunst en naar de wereld om ons heen, en daarmee naar onszelf.