zondag 20 november, 11.20 uur, NPO 1

Daniel Kehlmann en Morten Strøksnes

Presentator Jeroen van Kan ontvangt filosoof en literatuur-wetenschapper Daniel Kehlmann over zijn novelle Je had moeten gaan en de Noorse schrijver Morten Strøksnes over zijn succesvolle boek Haaienkoorts.

VPRO Boeken
Zondag 20 november, 11.20 uur, NPO 1
 

Daniel Kehlmann

Presentator Jeroen van Kan ontvangt filosoof en literatuur-wetenschapper Daniel Kehlmann (1975) over zijn novelle Je had moeten gaan. Een jong echtpaar met kind heeft voor een paar dagen een afgelegen vakantiehuis in de bergen gehuurd, maar ze hebben hun dagelijkse beslommeringen niet helemaal achter zich gelaten. Het kind vertelt warrige verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op haar telefoon en de man, een scenarioschrijver, noteert ideeën en scènes in een schrift. Allengs schrijft hij meer en meer over andere zaken: onderlinge spanningen, echtelijke ruzies en vooral de vreemde dingen die er om hen heen gebeuren - er klopt iets niet aan het huis. Het werk van Daniel Kehlmann is onder meer bekroond met de Candide prijs, de WELT-literatuurprijs en de Thomas-Mann-prijs. Zijn recente roman F kwam in Duitsland meteen op nummer één in de bestsellerlijst.  

Morten Strøksnes

Ook te gast is de Noorse schrijver Morten Strøksnes (1965) over een fascinerende zoektocht waarover hij schreef in zijn succesvolle boek Haaienkoorts, dat nu naar het Nederlands is vertaald. De Groenlandse haai is - voor zover bekend - het oudste gewervelde dier ter wereld. Dit draagt ertoe bij dat het dier voor velen een bijna mythische status heeft. Dat geldt zeker voor Hugo, een vriend van de schrijver. Hij is kunstenaar, leeft midden tussen de vissers van de Noorse eilandengroep Lofoten en heeft, zo denkt hij, vrijwel alle vissen en andere zeedieren al gezien in zijn leven. Allemaal, behalve de Groenlandse haai. Aangestoken door de verhalen van zijn vader en andere vissers neemt hij zich voor om zo’n haai te vangen, om hem één keer van dichtbij te kunnen zien. Zodra de weersomstandigheden gunstig zijn ondernemen de twee vrienden de eerste poging, zonder succes. Diverse pogingen zullen volgen, waarvan Strøksnes in Haaienkoorts verslag doet. De schrijver slaagt erin om inzichtelijk te maken waarom twee volwassen mannen gefascineerd, haast geobsedeerd, zijn om een Groenlandse haai van dichtbij te zien.