zondag 31 oktober, 11.20 uur, NPO 1

Marijke Schermer en Eva Meijer

Auteur/toneelschrijfster Marijke Schermer praat over haar roman 'Noodweer'. En auteur/filosofe Eva Meijer vertelt over haar roman 'Het vogelhuis', gebaseerd op het vogelonderzoek van Len Howard.

VPRO Boeken
Zondag 30 oktober, 11.20 uur, NPO 1
 

Marijke Schermer

Jeroen van Kan ontvangt auteur/toneelschrijfver Marijke Schermer (1975) over haar roman Noodweer. Haar werk werd door verschillende gezelschappen gespeeld en is in meerdere talen vertaald. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhlerprijs voor haar toneelwerk. Mensen in de zon was haar lovend besproken romandebuut. Noodweer is haar tweede roman. Een scherp en meedogenloos portret over een vrouw die zich vastdraait in goede bedoelingen en de onwil zich door een trauma in de luren te laten leggen.

Eva Meijer

Ook te gast is auteur/filosoof Eva Meijer (1980) over haar roman Het vogelhuis, dat zij baseerde op het vogelonderzoek van Len Howard (1904-1973). Howard bracht de tweede helft van haar leven door in een klein, afgelegen huisje op het Engelse platteland. Daar schreef ze twee internationale bestsellers over de vele aanwezige vogelsoorten in en rond haar huis. Meijer stuitte als filosoof op het onderzoek van Howard, dat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Het vogelhuis draait om muziek en vogelzang, mensenmanieren en koolmeesconventies, en uiteindelijk om wat het betekent ergens thuis te horen.