zondag 5 juni, 11.20 uur, npo 1

Piet Schrijvers en Ruth Lasters

VPRO Boeken staat in het teken van poëzie en het Poetry International Festival Rotterdam. Te gast zijn Ruth Lasters en Piet Schrijvers.

VPRO Boeken
Herhaling: zondag 21 augustus, 11.20 uur, NPO 1
Zondag 5 juni, 11.20 uur, NPO 1

piet schrijvers

Presentator Jeroen van Kan ontvangt de Nederlands latinist en hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde Piet Schrijvers (1939) over zijn vertaling van Horatius De Dichter als Vakman. Wat maakt goede poëzie goed? Talent? Techniek? In een lang gedicht onderwijst Horatius (65-8 v.Chr.), de kenner, de ervaringsdeskundige bij uitstek, zijn leespubliek in de kunst van het schrijven van poëzie en toneel. Het verenigen van het nuttige en het aangename, intellectuele uitdaging, karakterontwikkeling, eenheid en autonomie van het kunstwerk, maar ook 'in medias res' en vele andere literaire technieken die nog altijd gehanteerd worden komen aan bod. De vertaling van Piet Schrijvers is vele malen terecht geprezen om zijn veelzijdigheid en stijl.

ruth lasters

Ook te gast is de Vlaamse dichter Ruth Lasters (1979), die afgelopen januari de Herman de Coninckprijs 2016 won. Zij vertelt over haar recente dichtbundel Lichtmeters die enthousiast werd ontvangen. Sprankelende, lichte en speelse poëzie vanuit een lenige gedachtewereld.