zondag 1 oktober, 11.20 uur, NPO 1

Rinus Spruit en Delphine Lecompte

Jeroen van Kan ontvangt Rinus Spruit over zijn persoonlijke roman Broeder, schrijf toch eens! Ook te gast is de Vlaamse schrijfster en dichteres Delphine Lecompte over haar nieuwste dichtbundel Western.

VPRO Boeken
Zondag 1 oktober om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Rinus Spruit

Jeroen van Kan ontvangt Rinus Spruit over zijn persoonlijke roman 'Broeder, schrijf toch eens!'. Rinus Spruit woont weer in zijn ouderlijk huis in Nieuwdorp, Zeeland. Hij werkt in de tuin, drinkt koffie in de keuken met zijn buurman en zorgt voor de katten. Maar nu zijn ouders er niet meer zijn, komen vragen in hem op en is de nieuwsgierigheid naar het verleden groter dan ooit. Hij haalt dozen met oude brieven, foto's en documenten van de zolder en duikt in de fascinerende geschiedenis van zijn familie. Veel is nieuw en raadselachtig. Wie was zijn overgrootmoeder Catharina? Waarom is zij als jonge dienstmeid vanuit Zeeland naar Antwerpen vertrokken? En wat deden die twee zussen van zijn vader in godsnaam in Amerika? Spruit reist naar verre familie in Vlaanderen en gaat op onderzoek uit. Wat doet de herinnering met ons? En welke invloed heeft het verleden op het levensgeluk nu? Rinus Spruit maakt de balans op met zijn geboortegrond als leitmotiv.

Delphine Lecompte

Ook te gast is de Vlaamse schrijfster en dichteres Delphine Lecompte over haar nieuwste dichtbundel Western. Een vrouw is belust op wraak. Na een moeizame jeugd in een obscuur dorp, een wisselvallig liefdesleven en een hobbelig arbeidsparcours spreekt ze over de mensen en ervaringen die haar ooit het leven zuur maakten. Eerherstel en erkenning krijgen is haar doel.
Western is een dichtbundel vol spanning en avontuur. Met haar uitzinnige taalgebruik schept Delphine Lecompte wederom een wereld die vol is van woede en gekte, maar ook van bezinning en liefde. Ze daagt zichzelf uit als dichter, is soms genadeloos, dan weer gevoelig, en ze formuleert een antwoord op de vraag: hoeveel cowboy schuilt er in de mens?