zondag 10 december, 11.20 uur, NPO 1

Madelon de Keizer en Sasja Janssen

Jeroen van Kan spreekt met Madelon de Keizer over haar biografie over Albert Verwey Als een meeuw op de golven. Ook te gast is Sasja Janssen over haar gedichten bundel Happy.

VPRO Boeken
Zondag 10 december om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Madelon de Keizer

Jeroen van Kan spreekt met Madelon de Keizer over haar biografie over Albert Verwey Als een meeuw op de golven.

Nog geen zeventien jaar oud was de Amsterdamse hbs'er Albert Verwey toen hij debuteerde met het gedicht 'De Roze' in een gerespecteerd literair tijdschrift. Kort daarna werd hij met Willem Kloos een van meest bewonderde vaandeldragers van de Beweging van Tachtig. Maar hij ontwikkelde zich snel. Na zijn breuk met Kloos in 1888 werd Verwey een strijdbaar dichter en literatuurcriticus, die uiteindelijk in de jaren dertig van de twintigste eeuw erkenning kreeg als een ‘waarlijk nationaal figuur’ en een schepper van waarden: een Dichter des Vaderlands!

Uit deze eerste moderne biografie van Verwey komt een dichter en criticus naar voren wiens werk de grote veranderingen in de wereld van zijn tijd reflecteerde. Net als Huizinga toonde Verwey zich in de jaren dertig een sterk geëngageerd intellectueel. Zijn dichterschap blijkt ook nu nog actueel.

Sasja Janssen

Ook te gast is Sasja Janssen over haar gedichten bundel Happy.

De poëzie van Sasja Janssen in Happy, hoe licht van toon soms ook, laat zich alleen typeren in termen van eenzame woede en diepe melancholie. Zoals in haar ballade van een alfahulp: 'Weer dat gelamenteer om hun moeder die het bed / met anderen houdt, de zusjes getrouwd met vreemdelingen / ik schuil in de hal met de stofzuiger.' En ook een kalfje dient in deze bundel als dierbaar gezelschap ('bij de mensen / kun je niet meer terecht'). Toch is Sasja Janssen er de dichter niet naar om bij de pakken neer te zitten.