zondag 12 maart, 11.20 uur, NPO 1

Tommy Wieringa en Carolina Trujillo

Schrijver Carolina Trujillo praat over haar boek 'Vrije Radicalen'. Ook Tommy Wieringa is te gast, met 'De dood van Murat Idrissi'.

VPRO Boeken
Zondag 12 maart om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling: 2 juli om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Carolina Trujillo

Wat hebben een straatjongetje uit Uruguay en een aanslag op de Miljonair Fair met elkaar te maken? Carolina Lo Galbo praat met schrijfster Carolina Trujillo over haar boek Vrije Radicalen. De Uruguayaan Jaime Castro, die als jongen naar Nederland is geëmigreerd, is geslaagd als verslaggever, maar mislukt als mens. Hij is bang voor zijn telefoon, voor de buren en voor de spinazie op zijn bord. Hij wou dat hij zo moedig was als Gastón, zijn jeugdvriend uit Uruguay, vuurspuwer van beroep en strijder uit overtuiging. Als Jaime zo psychotisch is dat hij zijn huis niet meer uit durft, vraagt hij zijn vriend hem te komen helpen.

Tommy Wieringa

In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood'. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme verstekelingen gevonden die de overtocht uit Tanger niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.