zondag 14 mei, 11.20 uur, NPO 1

Ileen Montijn en Ted van Lieshout

Carolina LoGalbo spreekt met Ted van Lieshout over zijn boek Schuldig Kind. En te gast is schrijfster Ileen Montijn, zij spreekt over 'Tot op de draad. De vele levens van oude kleren'.

VPRO Boeken
Zondag 14 mei om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling: zondag 13 augustus om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Ted van Lieshout

Carolina Lo Galbo spreekt met Ted van Lieshout (1955) over zijn nieuwste boek Schuldig Kind.  Vlak voor het avondeten krijgt de vriend van Teds moeder een hartaanval. Terwijl zij met de ambulance mee naar het ziekenhuis rijdt, bidt haar thuisgebleven zoon van vijftien tot de Heilige Maagd Maria: hij hoopt dat ze oom Paul wil redden. Maar het is niet Maria die antwoordt.
In 2012 publiceerde de veelbekroonde auteur Ted van Lieshout een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. Mijn meneer deed veel stof opwaaien door het precaire onderwerp. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In Schuldig kind geeft Van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag.

Ileen Montijn

Ook te gast is schrijfster Ileen Montijn over Tot op de draad. De vele levens van oude kleren. De fascinerende geschiedenis van hergebruikte kleding. Waar mensen zijn, zijn kleren; ze omhullen ons dag en nacht. Mensen zijn voortdurend met kleren in de weer, vermaken ze, koesteren ze, geven ze door. Scheepsladingen oude kleren reizen al eeuwen over de oceanen, driekwart van de wereldbevolking draagt tweedehands – net als de meeste Nederlanders in het verleden. Tot op de draad. De vele levens van oude kleren gaat over de zorg en de fantasie, het vakmanschap en de technieken die kwamen kijken bij de omgang met kleren. Ileen Montijn vertelt over de burgerij die status en chic wilde uitstralen, en de massa armen die afhankelijk was van liefdadigheid. In tijden van schaarste moest iedereen improviseren. In de jaren zestig ontdekten hippies de charmes van tweedehands; tegenwoordig wordt voor antieke haute couture goud geld betaald. Tot op de draad. De vele levens van oude kleren gaat over jongensbroeken van oude meelzakken, een zijden jurk die honderd jaar is gedragen, een bebloed hemd dat een politieke relikwie werd. Verbazende verhalen over het gewoonste wat er is: oude kleren, vroeger en nu.