zondag 15 januari, 11.20 uur, NPO 1

Ivo Victoria en Ester Naomi Perquin

Carolina Lo Galbo ontvangt schrijvers Ivo Victoria en Ester Naomi Perquin. Victoria vertelt over zijn roman 'Billie & Seb', Ester Naomi Perquin over haar bundel 'Meervoudig afwezig'.

VPRO Boeken
Zondag 15 januari om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Ivo Victoria

Ivo Victoria (1971) vertelt over zijn roman Billie & Seb. De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want 'jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig'. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, op kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een levensecht airsoftgeweer cadeau. In de weken en maanden die volgen verliest hij zich in de gevechten die hij met zijn vrienden levert op het terrein van een afgelegen boerderij, tevens het decor van een vergeten oorlogsgeschiedenis. Ondertussen bespreken de ouders de situatie met een oom, in lange, machteloze gesprekken die Sebs belevenissen doorkruisen. Tijdens de genadeloos warme zomer wordt hun spel steeds grimmiger, en realistischer. Regels vervagen, en in het hoofd van Seb zijn droom en werkelijkheid nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wanneer één van Sebs vrienden het dienstwapen van zijn vader meebrengt naar de boerderij, verandert de inzet van het spel definitief. Billie & Seb is een verhaal over zielsverwantschap, over spel en ernst, maar bovenal over de vraag of we nog wel in staat zijn werkelijk te voelen in een wereld die al lang niet meer bevochten hoeft te worden. Billie & Seb is Ivo Victoria's meesterproef.

Ester Naomi Perquin

Ook te gast is Ester Naomi Perquin (1980) met haar bundel Meervoudig afwezig. In Meervoudig afwezig (haar vierde bundel) wordt Ester Naomi Perquin persoonlijker en scherper terwijl ze onderzoekt wat het betekent om ergens te vertrekken. Waar ze in eerder werk graag in andermans hoofd verdween (een stem gaf aan vreemden, verschoppelingen en fabels) vraagt ze zich nu af waarom ze die beweging eigenlijk zo graag wilde maken. Wat blijft er van ons achter wanneer een deur dichtslaat?