zondag 15 oktober, 11.20 uur, NPO 1

Martin Hendriksma en Arjen van Veelen

Carolina Lo Galbo ontvangt Martin Hendriksma over zijn nieuwste boek De Rijn. Biografie van een rivier. Ook te gast is schrijver en journalist Arjen van Veelen (1980) over zijn nieuwste roman Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken.

VPRO Boeken
Zondag 15 oktober om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Martin Hendriksma

Carolina Lo Galbo ontvangt Martin Hendriksma over zijn nieuwste boek De Rijn. Biografie van een rivier. Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.

In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

Arjen van Veelen

Ook te gast is schrijver en journalist Arjen van Veelen (1980) over zijn nieuwste roman Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken. Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.

Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren. Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.