zondag 19 maart, 11.20 uur, NPO 1

Jamal Ouariachi en Joost Baars

Jeroen van Kan ontvangt de schrijver Jamal Ouariachi (1978) over zijn nieuwste verhalenbundel Herinneringen in Aluminiumfolie. Ook te gast is Joost Baars met zijn poëziedebuut Binnenplaats.

VPRO Boeken
Zondag 19 maart om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Jamal Ouariachi

Jeroen van Kan ontvangt de schrijver Jamal Ouariachi (1978) over zijn nieuwste verhalenbundel Herinneringen in Aluminiumfolie.

Een plakje kort gebakken kastanjechampignon, daar leek het nog het meest op. Het had verpakt gezeten in een binnenstebuiten gekeerde latex handschoen, en daaromheen keukenpapier. ‘Maar wat is het?’

In tien korte en lange verhalen breekt Jamal Ouariachi telkens nieuwe werelden open. Duistere onderwerelden blijken dat vaak te zijn, maar altijd beschreven in een taal die licht en sierlijk is. Met Herinneringen in aluminiumfolie betoont hij zich ook op de korte baan een rasverteller.

Joost Baars

Ook te gast is Joost Baars (1975) met zijn poëziedebuut Binnenplaats. Wat is de waarheid als alles dat je weet je door de vingers glipt? Dat is de vraag die rondwaart door het veelzijdige poëziedebuut Binnenplaats. Zeer persoonlijke gedichten over de dood en bijna dood van dierbaren worden afgewisseld met even verstilde als broeierige mystiek, en met originele, humoristische en geëngageerde natuurlyriek. Wie veronderstelt dat denkende poëzie niet kan ontroeren, komt bij Joost Baars voor verrassingen te staan. Zijn even bedachtzame als directe gedichten blinken uit in kwetsbaarheid en grijpen je naar de keel.