zondag 21 mei, 11.20 uur, NPO 1

Tim Parks en Adriaan van Dis

Jeroen van Kan spreekt met Tim Parks over zijn boek 'De roman als overlevingsstrategie'. Ook te gast is Adriaan van Dis, hij praat over 'In het Buitengebied', zijn roman over alleen wonen.

VPRO Boeken
Zondag 21 mei om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling: zondag 20 augustus om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Tim Parks

Jeroen van Kan spreekt met Tim Parks over zijn boek De roman als overlevingsstrategie. Een nieuwe kijk op de relatie tussen schrijver, tekst en lezer. Parks is ervan overtuigd dat de inhoud, de stijl, het soort verhaal én de manier van vertellen samen de overlevingsstrategie vormen die de auteur ontwikkelt als reactie op spanningen in zijn of haar persoonlijke leven. De lezer reageert tijdens het lezen van een roman op vergelijkbare wijze als tijdens een persoonlijke ontmoeting − hij probeert de auteur te doorgronden. De roman als overlevingsstrategie is een biografie van het schrijven zelf. 

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis praat over In het Buitengebied, zijn roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei, ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. Het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies.