zondag 3 december, 11.20 uur, NPO 1

Martin Michael Driessen, Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde

Carolina Lo Galbo ontvangt Martin Michael Driessen over zijn nieuwste roman De Pelikaan. Ook te gast zijn Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde over hun boek Vuile Lakens, een hedendaagse visie op seksualiteit.

VPRO Boeken
Zondag 3 december om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Martin Michael Driessen

Carolina Lo Galbo ontvangt Martin Michael Driessen over zijn nieuwste roman De Pelikaan.

Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.

Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde

Ook te gast zijn Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde over hun boek Vuile Lakens, een hedendaagse visie op seksualiteit.

Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan. Voortdurend flitsen verstrengelde lijven, suggestieve halfopen monden en seksspeeltjes voorbij. Wij westerlingen moeten dus wel bevrijd zijn, werkelijk vrij in wat we met onze lichamen doen.
Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook, maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten op bestaande normen. Normen die goed verborgen maar daarom des te hardnekkiger zijn.

In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat ‘seksuele vrijheid’ een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.