zondag 3 september, 11.20 uur, NPO 1

Sherko Fatah en Sanneke van Hassel

Jeroen van Kan praat met Sherko Fatah over zijn roman 'In andermans handen' en met Sanneke van Hassel over haar boek 'Stille grond'.

VPRO Boeken
Zondag 3 september om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Sherko Fatah

Jeroen van Kan ontvangt Sherko Fatah (Berlijn, 1964) over zijn nieuwste roman In andermans handen. Op reis door het noorden van Irak, stappen de Duitse avonturier Albert en zijn tolk Osama uit hun terreinwagen om de benen te strekken. Even later worden ze met zakken over het hoofd in een andere auto geduwd. Gezien de chaos in het land is maar één ding zeker: áls de ontvoerden ooit vrijkomen, gaat dat veel geld kosten. De gijzelaars worden steeds aan nieuwe groeperingen ‘doorverkocht’ en op steeds wisselende locaties vastgehouden. Alleen de aanklachten blijven hetzelfde: ‘kruisvaarders’ zijn ze, ‘Amerikanen’, ‘ ketters die het ware geloof willen onteren’. Als de wereld plotseling is gekrompen tot een ruw in elkaar getimmerd houten hok, snikheet en vol vliegen, waar haal je dan nog hoop vandaan ?

In andermans handen werd bekroond met de Grote Kunstenprijs van Berlijn en de prestigieuze Adelbert von Chamisso-prijs.

Sanneke van Hassel

Ook te gast is Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) over haar nieuwe boek Stille grond. Op een veldje midden in de stad ligt daklozen- en verslaafdenopvang Smallenburg. Hier werkt Johannes met de meest schrijnende gevallen. Toch verlangt hij steeds vaker naar de weilanden en stilte van zijn jeugd. Vanuit haar flat aan de overkant kijkt Landa met haar baby op de arm naar het rommelige complex. Ze droomt van een parkje met rozenstruiken en schommels, en wil dat de opvang verdwijnt. Als haar plannen op niets uitdraaien, zoekt ze contact met leden van de Volkspartij en smeedt een gewaagd plan. 

In Stille grond tekent Sanneke van Hassel met scherp observatievermogen personages uit verschillende sociale groepen in de stad. Op lichte en heldere toon onderzoekt ze de drijfveren en angsten van Johannes en Landa, die in het gevecht met hun omgeving uiteindelijk bij zichzelf uitkomen. Een roman over verdraagzaamheid en het verlangen iets te betekenen voor de mensen om je heen.