zondag 5 maart, 11.20 uur, NPO 1

Cynan Jones en Graa Boomsma

Jeroen van Kan spreekt met schrijver Cynan Jones over zijn nieuwste roman, Inham, en met Graa Boomsma over Leven op de rand, zijn biografie over de schrijver Albert Alberts (1911-1995).

VPRO Boeken
Zondag 5 maart om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Cynan Jones

Schrijver Cynan Jones (1975, Wales, Verenigd Koninkrijk) komt vertellen over zijn nieuwste roman Inham.

Op zee, in een plotselinge storm, wordt een man door de bliksem getroffen. Wanneer hij bijkomt, gewond en ronddrijvend in zijn kajak, is zijn herinnering aan wie hij is en hoe hij daar beland is zo goed als verdwenen. Hij moet zich schrap zetten tegen de pijn en op zijn instincten vertrouwen om terug naar de kust te komen, en naar de vrouw van wie hij alleen vaag vermoedt dat ze op hem wacht.

Inham is een pijnlijk emotioneel portret van een man die verwikkeld is in een ongelijke strijd met de natuurkrachten; een krachtig nieuw boek van een de karakteristiekste stemmen in de hedendaagse literatuur.

Graa Boomsma

Ook te gast is schrijver en dichter Graa Boomsma (1953) over Leven op de rand, zijn biografie over de schrijver Albert Alberts (1911-1995), die een uniek en persoonlijk oeuvre naliet met beroemde titels als De eilanden en De vergaderzaal.

Deze raadselachtige schrijver was een duizendpoot: journalist, vertaler, historicus, memoiresschrijver én romancier. Zijn werk werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft- prijs.

Waarschijnlijk heeft Alberts er nooit aan gedacht dat iemand een biografie over hem zou willen schrijven. Binnen de Nederlandse literatuur is hij altijd een eenling gebleven. Zijn bescheidenheid was legendarisch en de geringe omvang van zijn romans ook. Hij had een terloopse manier van vertellen die een enorme zeggingskracht heeft. De publiciteit zocht hij nooit zelf op, hoewel hij wist – zeker na het succes van De vergaderzaal – dat hij zich beschikbaar moest stellen voor interviews.

‘Alberts was een groot schrijver en een bescheiden mens,’ schrijft Graa Boomsma in zijn biografie, ‘die in ogenschijnlijk openhartige vraaggesprekken toch zijn tong achter zijn tanden hield.’ Zo heeft hij altijd het liefdesdrama uit zijn vooroorlogse Parijse periode verzwegen. Op welhaast laconieke toon schreef hij over zijn zware jaren in Japanse gevangenschap nadat hij, koloniaal ambtenaar in Nederlands-Indië, in 1942 was opgepakt. Ook zijn oorlogstrauma was geen gespreksonderwerp.