zondag 8 oktober, 11.20 uur, NPO 1

Anna Krijger en Elke Veldkamp

Carolina Lo Galbo ontvangt journalist en Arabist Anna Krijger over Hipsters Baarden Martelaren. Ook te gast is Elke Veldkamp (1971) over haar boek De dood. Vijftien deskundigen over ons levenseinde.

VPRO Boeken
Zondag 8 oktober om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Anna Krijger

Carolina LoGalbo ontvangt journalist en Arabist Anna Krijger over Hipsters Baarden Martelaren. In Hipsters Baarden Martelaren gaat Anna Krijger op zoek naar kleine, persoonlijke verhalen die samen een rijk en genuanceerd beeld geven van het hedendaagse Israël en de Palestijnse gebieden. Ze ontmoet een homoseksuele Palestijn in Tel Aviv, een atheïst in de Gazastrook, een koloniste met een wijnmakerij op de Westelijke Jordaanoever en tal van andere Joden, moslims en christenen die allemaal hun eigen visie hebben op het conflict en de bezetting.

Krijger wisselt de beschrijvingen van grote, actuele gebeurtenissen, zoals de nasleep van de Gazaoorlog van 2014 en de golf van aanslagen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, af met persoonlijke anekdotes. Hoe is het om als journalist en vrouw in het Midden-Oosten te leven? Hoe ervaar je het meest omstreden conflict ter wereld als betrokken buitenstaander?

Elke Veldkamp

Ook te gast is Elke Veldkamp (1971) over haar boek De dood. Vijftien deskundigen over ons levenseinde. In De dood komen onder meer medische, psychologische, maatschappelijke, biologische, economische en spirituele vragen aan de orde als: wat is de dood eigenlijk? Hoe gaat sterven? Hoe gaan we ermee om? Wat gebeurt er met het stoffelijk overschot? En zijn wij meer dan ons fysieke lichaam?

Aan het woord komen onder anderen funerair historicus Wim Cappers, cardioloog Pim van Lommel, rouwdeskundige Leonie van der Maarel, forensisch arts Wilma Duijst en schrijver Martin Michael Driessen. Vanuit hun deskundigheid vertellen zij over hun inzichten en ervaringen, en over hoe deze hun persoonlijke visie op de dood hebben beïnvloed.