Jeroen van Kan spreekt met Aminatta Forna over haar nieuwste roman 'De paradox van geluk'. Ook te gast is dichter Ingmar Heytze over zijn nieuwste gedichtenbundel 'Ik wilde je iets moois vertellen'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 25 november, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Aminatta Forna

Jeroen van Kan spreekt met Aminatta Forna (1964) over haar nieuwste roman De paradox van geluk.

Waterloo Bridge, Londen. Een toevallige ontmoeting tussen twee vreemden, Atilla, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert. Wanneer Atilla's neefje vermist blijkt mobiliseert Jean haar netwerk van vrijwilligers die vossen voor haar tellen; samen gaan ze op zoek. Gaandeweg ontvouwt zich tussen Atilla en Jean een bijzondere vriendschap.

De paradox van geluk gaat over instinct, veerkracht en de complexiteit van menselijke relaties. Aminatta Forna toont de verborgen kanten van een multiculturele metropool: hoe we met elkaar samenleven en de ware aard van geluk.

Ingmar Heytze

Ook te gast is dichter Ingmar Heytze over zijn nieuwste gedichtenbundel Ik wilde je iets moois vertellen. ’s Avonds als zijn gezin slaapt, trekt de dichter zich terug op zolder.  Met uitzicht op de groene muur van een monumentaal kerkhof, een gitaar op schoot en een borrel onder handbereik neemt hij afscheid van zijn jeugd en van overleden collega’s en vrienden. Zo ontstaat er ruimte om te reiken naar wat het menselijk verstand te boven gaat. Ik wilde je iets moois vertellen is een bundel over liefde, verwondering en vergankelijkheid.