Carolina Lo Galbo spreekt met A.H.J. Dautzenberg over zijn nieuwste boek Ik bestaat uit twee letters en met Jean-Marc van Tol over het eerste deel van zijn trilogie: Musch.

VPRO Boeken
Uitgezonden: zondag 3 juni, 11.20 uur, NPO 1
Herhaling: zondag 26 augustus, 11.20 uur, NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

A.H.J. Dautzenberg

In de vroege ochtend van 13 december 1967 wordt A.H.J. Dautzenberg geboren, drie minuten na zijn broer. Pas enkele uren voor de bevalling hoort zijn moeder dat ze zwanger is van een tweeling en in allerijl wordt een tweede naam bedacht. Een halve eeuw later gaat Dautzenberg op zoek naar zijn gelukkige jeugd. Hij trekt tijdelijk in bij zijn tweelingbroer die sinds enkele jaren in het ouderlijk huis woont en met wie hij een gecompliceerde relatie heeft. Ik bestaat uit twee letters is een verzameling dagboekaantekeningen, zeer korte verhalen, essayistische betogen, brieven, gedichten en strips.

Jean-Marc van Tol

Jean-Marc van Tol, tekenaar van Fokke en Sukke maar ook schrijver, duikt eveneens het verleden in, namelijk die van het vaderland. Het is 1650 als er achter de pracht en praal van de Gouden Eeuw ontluisterende intriges rond stadhouder Willem II gaande zijn. Hij wordt ervan verdacht politicus Johan de Witt (1625-1672) te hebben vermoord. Een spin in het web is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal: een ambtenaar die er heimelijk in is geslaagd de machtigste man van de Republiek te worden. Na de verrassingsaanval van Willem II op Amsterdam in die zomer en de arrestatie van zes Hollandse Statenleden, die in Slot Loevestein gevangen worden gezet, komt Musch steeds meer alleen te staan. De onthulling van alles wat hij over zijn vijanden weet, is zijn ultieme wraak. Musch is het eerste deel van een trilogie over het leven van Johan de Witt en een boek vol verschillende perspectieven.