Marieke Lucas Rijneveld over haar roman 'De avond is ongemak' en Hélène Christelle Munganyende en Vamba Sherif over de bloemlezing 'Zwart, Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen'.

VPRO Boeken
Zondag 4 februari om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Marieke Lucas Rijneveld

Carolina Lo Galbo spreekt met Marieke Lucas Rijneveld over haar nieuwe roman De avond is ongemak waarin zij het schrijnende verhaal beschrijft van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de tienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

Hélène Christelle Munganyende en Vamba Sherif 

Ook te gast zijn Hélène Christelle Munganyende, politieke wetenschapper in spé, president bij IamSHERO.eu en de Liberiaanse-Nederlandse meertalige schrijver Vamba Sherif bekend van zijn romans Het land van de vaders, Het koninkrijk van Sebah, Zwijgplicht en zijn historische roman De Zwarte Napoleon. In VPRO Boeken spreken zij over hun bijdragen in Zwart, Afro-Europese literatuur uit de Lage Landensamengesteld door Ebissé Rouwen Vamba Sherif .

Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen migranten uit Afrika hebben zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Hoezeer de in Zwart opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwartzijn veel meer is dan alleen kleur. Met bijdragen van Simone Atangana, Olave Basabose, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally, Chika Unigwe