Jeroen van Kan spreekt met historica Els Kloek over '1001 vrouwen in de 20ste eeuw'. Ook te gast is de Vlaamse auteur Peter Terrin over zijn nieuwste roman 'Patricia'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 7 oktober, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Els Kloek

Jeroen van Kan spreekt met historica Els Kloek over 1001 vrouwen in de 20ste eeuw: het vervolg op het succesvolle 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013).

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar. 

Peter Terrin

Ook te gast is de veelgeprezen Vlaamse auteur Peter Terrin over zijn nieuwste roman Patricia: over een vrouw in crisis, die alles wat ze over zichzelf meende te weten in twijfel moet trekken. Astrid is een succesvolle eventmanager van 39. Juist wanneer haar baan en het moederschap haar even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar zoontje.

Voor de buitenwereld, die haar voortdurend opeist, is ze plots onbereikbaar, als van de aardbol verdwenen. Ze doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk. Op de snelweg komt ze bij haar positieven en wordt ze bevangen door paniek. Ze haast zich terug, voordat haar vijfjarige zoontje Louis iets overkomt. Maar wanneer de auto van haar man David onverwacht voor het huis blijkt te staan, durft ze zich niet te vertonen. Vanaf dat moment zoekt ze angstvallig een weg terug naar haar eigen leven.