Carolina Lo Galbo spreekt met Peter Buwalda over zijn nieuwe roman 'Otmars zonen'. Ook te gast is Angela Wals over haar nieuwe boek 'De jongen die wilde mislukken'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 10 maart, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Peter Buwalda

Carolina Lo Galbo spreekt met Peter Buwalda over zijn nieuwe roman Otmars zonen.

Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp - hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig - schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.

Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep.

Angela Wals

Ook te gast is Angela Wals over haar nieuwe boek De jongen die wilde mislukken.

Met het vwo-diploma en een toelatingsbewijs voor het conservatorium op zak pleegt Thomas met drie vrienden in de zomer van 1994 een reeks gewapende overvallen in en rondom Arnhem. Hij is de blanke slimmerd in een Marokkaans-Turkse jeugdbende. Ze lopen tegen de lamp. Na een gevangenisstraf krijgt Thomas zijn leven weer op de rails. Als Angela Wals hem leert kennen, is hij een succesvol muzikant.

Tijdens hun verliefdheid biecht hij zijn criminele carrière aan haar op. Na de verbazing volgt de fascinatie. Hoe zag dat eruit: Thomas, dreigend met een bivakmuts op en zwaaiend met een wapen bij een benzinepomp? Maar zijn herinneringen aan de overvallen bevatten hiaten. Angela Wals traceert zijn vroegere vrienden, reconstrueert de overvallen en zoekt de slachtoffers op. Thomas heeft het nooit over ze, maar denken zij twee decennia later nog wel eens aan hem? En ze mist iets bij Thomas: spijt.