Tjitske Mussche spreekt met Asis Aynan over Linoleumkoorts. Aantekeningen van een docent. Ook te gast is Alicja Gescinska ( Warschau, 1981) over haar nieuwe essay Intussen komen mensen om.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 13 oktober, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Tjitske Mussche

Asis Aynan

Tjitske Mussche spreekt met Asis Aynan over Linoleumkoorts. Aantekeningen van een docent

Asis Aynan schrijft over het leven op een hogeschool in een grote stad. Hij is getuige van de slag om de gebedsruimte, ziet de lippen van studentes net als de taal veranderen en verhaalt over nieuwe fenomenen zoals de witte vlucht in de klas.

Ook neemt hij de lezer via de schoolgangen mee naar de kantine, de Beverwijkse Bazaar en de literatuur. Linoleumkoorts  is het verslag van een schooljaar, een verhelderende bundel over taal en identiteit uit de spannendste omgeving die we kennen: het onderwijs.
 

Alicja Gescinska

Ook te gast is Alicja Gescinska ( Warschau, 1981) over haar nieuwe essay Intussen komen mensen om

Gescinska verraste met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Op internet volgde een stortvloed aan reacties: lovende en lasterlijke. Niet enkel de keuze van de partij en het Europese project werden druk besproken, vooral ook wie aan politiek behoort te doen – en wie dus aan de zijlijn moet blijven – bleek stof voor discussie.

Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines? En wat doe je wanneer uit het hart van de Europese politiek het verzoek komt om uit je pen te kruipen? Politiek is meer dan dat wat politici doen. Alles en iedereen is deel van het politieke leven. In het gebrek van de wereld weerklinkt volgens Gescinska een moreel appel dat op ons allen wordt gedaan. 

Intussen komen mensen om is een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.