Jeroen van Kan spreekt met Guillermo Arriaga over zijn roman 'De ontembare'. Ook te gast is Franca Treur over haar geïllustreerde roman 'Regieaanwijzingen voor de liefde'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 17 februari, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Guillermo Arriaga

Jeroen van Kan spreekt met Guillermo Arriaga over zijn roman De ontembare.

Juan Guillermo’s rauwe leven speelt zich af op de daken van Mexico-Stad. De dood van zijn oudere broer is een enorme klap voor hem. Vier jaar later zijn ook zijn ouders en grootmoeder dood. Hij wil wraak voor de moord op zijn familie door een club fanatiek religieuze jongens uit zijn wijk. De achtergrond van het verhaal is er één van repressie, politiecorruptie en -geweld, en kerkelijke inmenging waar die niet hoort. Duizenden kilometers verderop jaagt een Inuit geobsedeerd, en met gevaar voor eigen leven, op een beruchte grijze wolf in het hoge noorden van Canada. Zon, stof en lawaai wisselen zich af met sneeuw, ijs en oorverdovende stilte. Voor beiden is het een rite de passage, episch en intiem tegelijk. Guillermo Arriaga vervlecht ingenieus beide verhalen en herschrijft en passant het klassieke verhaal van schuld en wraak. Guillermo Arriaga is auteur, scenarioschrijver, regisseur en producer die samen met regisseur Iñárritu grote bekendheid verwierf met beroemde films Amores Perros, 21 Grams en Babel.

Franca Treur

Ook te gast is Franca Treur over haar geïllustreerde roman Regieaanwijzingen voor de liefde over het moderne leven, over liefde, vriendschap en kunst.

Geliefden Hanna en Loek besluiten samen een scenario te schrijven. Een liefdesverhaal moet het worden, de personages moeten elkaar krijgen. Maar niet op een clichématige manier. Intussen wordt het steeds benauwder in de huiskamer. Al snel gaan de ramen open en komt de buitenwereld binnen. Aan de ene kant brengt dat lucht, aan de andere kant verleiding. Bestaat de veilige cocon nog of heeft de globalisering automatisch ieders wereld groter gemaakt? Welke concessies doet een filmmaker? Hoe flexibel zijn principes? Kan je de redder in nood zijn van je ex? In Regieaanwijzingen voor de liefde wordt het moderne leven gefileerd, met bijzondere aandacht voor de liefdesrelatie. Is het moment dat de personages elkaar krijgen het moment waarop Loek en Hanna elkaar verliezen?