Jeroen van Kan spreekt met Vrouwkje Tuinman over het postuum verschenen boek 'Klaar. Afscheid van moeder en zoon' van haar man F. Starik, die vorig jaar aan een hartstilstand overleed. Ook te gast is Maartje Wortel over haar nieuwe boek Dennie is een star.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 17 maart, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Vrouwkje Tuinman

Jeroen van Kan spreekt met Vrouwkje Tuinman over het postuum verschenen boek 'Klaar. Afscheid van moeder en zoon' van haar man F. Starik, die vorig jaar aan een hartstilstand overleed.

Dus zo voelt het om dood te gaan. Niet.
Ik heb mijn eigen dood van horen zeggen. Ik ken hem alleen als verhaal. Een man van middelbare leeftijd. Achtenvijftig jaar oud. Te jong om zomaar te sterven. Te oud om te spreken van een bloem, in de knop gebroken. Volkomen nikserige leeftijd om dood te gaan. Geen belofte meer, maar ook nog lang niet klaar. Niet voltooid. Hartinfarct. Zwaar. Niks voor jou, schreef een vriendin. Ze zette er niet bij welke ziekte ze wel bij mij vond passen.

Moeder woont in het verpleeghuis. Ze vergeet wie ze is, waar ze is, wie haar zoon is. Dan krijgt zoon, die voor haar zorgt, een hartinfarct en wordt zelf patiënt. Hij moet stoppen met roken, stoppen met drinken. Moeder en zoon, allebei overgeleverd aan de zorg van anderen. Alleen F. Starik kon dit boek schrijven, rauw, indringend, onvergetelijk.

Maartje Wortel

Ook te gast is Maartje Wortel over haar nieuwe boek Dennie is een star.

Op de Rietveld Academie kreeg Maartje Wortel les van Wim Brands die haar een paar lessen leerde zoals: Je moet eerst weten hoe je moet sturen, voordat je uit de bocht vliegt. En hij zei: schrijf nooit over je kat. Over welke kat dan ook.

Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie en over seks en vooral over Dennie: de kat.