Carolina Lo Galbo spreekt met dichter, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge (1938) over zijn twee recentste publicaties 'Notities van Nemo', verhalen en novellen en 'De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca', een script in 45 scènes en een tussenspel. Ook te gast is Alma Mathijsen over haar nieuwe novelle Ik wil geen hond zijn.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 17 november, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

H.C. ten Berge

Carolina Lo Galbo spreekt met dichter, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge (1938) over zijn twee recentste publicaties Notities van Nemo, verhalen en novellen en De beproevingen van Álvar Núñez Cabeza de Vaca, een script in 45 scènes en een tussenspel.

Een gesprek over zijn algehele schrijverschap en zijn vele reizen en grote belangstelling voor natuurvolken als de Eskimo’s en de Azteken. H.C. ten Berge ontving in 2006 de P.C. Hooftprijs die werd toegekend aan zijn gehele oeuvre. Zijn poëzie is onlosmakelijk verbonden met zijn proza.

Alma Mathijsen

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis, als we geen pijnsteken voelen bij het zien van een verliefd stel? Wat dan?

Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.