Carolina Lo Galbo spreekt met Hanna Bervoets over haar nieuwste roman 'Welkom in het rijk der zieken'. Ook te gast is Hans Münstermann over zijn nieuwe roman 'De populist'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 19 mei, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Hanna Bervoets

Carolina Lo Galbo spreekt met Hanna Bervoets over haar nieuwste roman Welkom in het rijk der zieken

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen.

In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Hans Münstermann

Ook te gast is Hans Münstermann over zijn nieuwe roman De populist.

Schrijfster Anita Koetsier mag als fly on the wall mee met de verkiezingscampagne van James Moreau, de nieuwe leider van een rechtse splinterpartij. Met een verrassend simpel programma schiet hij als een komeet omhoog in de peilingen. Wat spreekt de mensen zo aan in het verhaal van deze jonge, knappe politicus? In zijn ambities om een brede beweging te vormen, mobiliseert hij ook tegenkrachten. Moreau is geliefd, gevreesd én gehaat. De dag van de verkiezingen wordt de dag des oordeels.

De populist is een speels en virtuoos geschreven roman vol stof voor discussie.