Jeroen van Kan spreekt met Wanda Reisel over haar nieuwste roman 'Adam'. Ook te gast is Marc Reugebrink over zijn nieuwste boek 'Zout'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 20 januari, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Wanda Reisel

Jeroen van Kan spreekt met Wanda Reisel over haar nieuwste roman Adam, een filmische roman die het karakter volgt van iemand die vindt dat de wet niet voor hém geldt en daarmee weg denkt te komen.

Adam Landau wil uit de fatale cirkel van zijn bestaan breken. Als er onder zijn ogen een aanslag wordt gepleegd, komt hij tot een drastisch besluit om zijn geluk af te dwingen. Hij bedenkt een meesterplan, sluist in het geheim miljoenen naar banken in het buitenland, en begint aan een tocht door de steeds grenzelozer wereld, van Amsterdam, via Zürich en Shanghai, om zich terug te trekken in een doodstil fjord in Noorwegen. Tegen deze achtergronden worstelt hij met de consequenties van zijn daad en zijn zo gewenste vrijheid. Wat zijn goed en kwaad in een wereld die zijn morele grenzen almaar oprekt?

Marc Reugebrink

Ook te gast is Marc Reugebrink over zijn nieuwste boek Zout.

Het was André met de Honden die ons het eerst over het Zout vertelde. We zaten aan de ronde eikenhoutentafel in De Burggraaf en wachtten in de schemer die nu al weken van ’s ochtends tot in de late middag over Lende hing op het licht. De velden waren drassig, de bossen rondom dropen van het water, de wegen en paden in de wijde omtrek waren modder en slijk.

Baron van Rudersdorf Helmstadt graaft in het landelijke Lende put na put op zoek naar zuiver water om de plaatselijke bevolking te verlossen van de ziekten en de algehele lamlendigheid waardoor zij wordt geplaagd. Maar al wat omhoog komt is pekel. Het drijft hem eerst tot wanhoop en uiteindelijk tot waanzin. En dat is niet het enige wat de vondst van het zout in Lende teweegbrengt. Alles raakt in het ongerede, de dorpsgemeenschap valt uit elkaar en uiteindelijk is het ieder voor zich.