Carolina Lo Galbo spreekt met Eva Meijer over haar nieuwe roman 'Voorwaarts'. Ook te gast is Saman Amini over zijn graphic novel 'Samenloop van omstandigheden'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 21 april, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Eva Meijer

Carolina Lo Galbo spreekt met Eva Meijer over haar nieuwe roman Voorwaarts, waarin ze schrijft over een groepje jonge anarchisten die in 1924 op het Franse platteland een commune beginnen.

Daar willen ze in harmonie met de natuur gaan leven, met veganisme, naturisme en gelijkheid tussen man en vrouw als basisprincipes. Het tweede deel van het boek speelt zich af in het heden, op een boerderij in Friesland waar een soortgelijk sociaal experiment ook niet helemaal uitpakt zoals de deelnemers hadden gehoopt.

Saman Amini

Ook te gast is Saman Amini over zijn graphic novel Samenloop van omstandigheden, die is gebaseerd op de gelijknamige solovoorstelling waarmee hij in 2017 en 2018 als acteur en zanger door Nederland toerde.

Zijn teksten, die zijn geïllustreerd door Tom Jager, vertellen het verhaal van een jongen die geteisterd wordt door herinneringen aan de plek waar hij opgroeide, zijn ouders en de oversteek naar ‘de andere kant van het hek’. Amini, die als vluchteling uit Iran naar Nederland kwam en zes jaar in AZC’s woonde, is het universele verhaal van een jonge vluchteling die gevangen zit tussen twee werelden.