Tjitske Mussche spreekt met Josephine Rombouts over haar nieuwe boek 'Terug naar Cliffrock Castle. Belevenissen op een Schots kasteel.' Ook te gast is A. H. J. Dautzenberg over zijn nieuwe boek 'Geestman'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 22 december, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Tjitske Mussche

Josephine Rombouts

Tjitske Mussche spreekt met Josephine Rombouts over haar nieuwe boek Terug naar Cliffrock Castle. Belevenissen op een Schots kasteel.

Promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt... Dat leert de Nederlandse Josephine Rombouts als ze op het Schotse kasteel waar ze werkt opklimt van huishoudster tot manager. Niemand op het landgoed, zijzelf nog het minst, heeft enig idee wat deze verrassende functieverandering inhoudt. In het web van verwachtingen, aannames en afgunst binnen op scherp staande sociale verhoudingen probeert Rombouts het leven dat ze voor haar gezin heeft opgebouwd veilig te stellen.


Tegen het onwaarschijnlijk mooie decor van de Schotse westkust, en de nog onwaarschijnlijker wereld van de Britse aristocratie, tekent Rombouts het verhaal op van absolute feodale macht, jagers die antiek verhuizen, een teckel die je carrière kan breken en een kasteel waar roze verf wordt bezorgd. De vraag is: voor binnen of voor buiten?

A. H. J. Dautzenberg

Ook te gast is A. H. J. Dautzenberg over zijn nieuwe boek Geestman.

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar voor het eerst. De man voelt zich duidelijk niet op zijn gemak en als de vrouw te dichtbij komt, klimt hij in paniek uit het raam van haar woning. Buiten ontmoet hij een vogeltje dat hem aanmoedigt in een regenplas te duiken. In de beste traditie van Alice in Wonderland begint daar het grote vallen. Als de man op een curieus eiland terechtkomt, stuit hij op een mol die hem aanraadt met de dichter te gaan praten, die kan hem vast helpen.

Achter deze raadselachtige vertelling gaat het verhaal schuil van een schrijver die zich in een huwelijkscrisis bevindt. In zijn streven een echte man te worden, doet hij een beroep op zijn onderbewustzijn, de literatuur en zoekt hij de grenzen op van de verbeelding. De bin­nen­ en buitenwereld gaat steeds meer samenvallen en uiteindelijk wordt de masculiniteit genadeloos ontmaskerd.

Geestman is een roman die doet wat grote literatuur moet doen: ontregelen en nieuwe inzichten bieden. Er is vervreemding en her­kenning, het is tegelijk zacht en gruwelijk, als een trip waarvan je de afloop van tevoren niet kent.