Jeroen van Kan spreekt met Tommy Wieringa over zijn nieuwste boek 'Dit is mijn moeder'. Ook te gast is schrijver en bedenker van de Berberbibliotheek Asis Aynan over de nieuwe bundel die hij heeft samengesteld 'Vallende tijd'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 3 februari, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Tommy Wieringa

Jeroen van Kan spreekt met Tommy Wieringa over zijn nieuwste boek Dit is mijn moeder.

In deze verhalenbundel schetst Tommy Wieringa een levendig portret van zijn moeder, die in 2015 overleed. Toen Wieringa twaalf jaar oud was, vertrok zij plotseling uit zijn bestaan voor een avontuurlijker leven elders. De relatie tussen moeder en zoon bleef intact, maar werd getekend door conflicten. Het laatste grote twistpunt was de alternatieve behandelwijze van haar borstkanker, de ziekte die haar uiteindelijk fataal zou worden. In persoonlijke, tragikomische verhalen onderzoekt Wieringa de gecompliceerde verhouding tussen moeder en zoon. En passant beschrijft hij de vele paradijsvogels in zijn moeders hofhouding, onder wie een handvol natuurgenezers, een Nubische echtgenoot en een boeddhistische lama.

Asis Aynan

Ook te gast is schrijver en bedenker van de Berberbibliotheek Asis Aynan over de nieuwe bundel die hij heeft samengesteld Vallende tijd.

Vallende tijd is tevens het laatste deel en sluitstuk van de Berberbibliotheek. Deze bundel bevat een selectie uit het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In de gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw en klinken nog steeds luid en duidelijk.