Jeroen van Kan spreekt met de Amerikaanse schrijver Tommy Orange over zijn debuutroman 'Er is geen daar daar'. Ook te gast is Sander Bax over 'De literatuur draait door'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 3 maart, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Tommy Orange

Jeroen van Kan spreekt met Tommy Orange over zijn debuutroman Er is geen daar daar.

Iedereen kijkt uit naar de Big Oakland Powwow: hét evenement van het jaar. Iedereen zal er zijn – de lieve mensen, de bange, de vrolijke, maar ook de boze en de gewelddadige. Hun stemmen schetsen een mozaïek van verlangens, verwijten en verwachtingen. Dit zal niet anders dan schokkend kunnen aflopen.

Jacquie Red Feather is onlangs gestopt met drinken en probeert een weg terug te vinden naar de familie die ze achterliet in schande. Dene Oxendene probeert zijn leven op een rijtje te krijgen na de dood van zijn oom. Opal Viola Victoria Bear Shield komt om haar neefje Orvil, die zichzelf de traditionele Indiaanse dans heeft aangeleerd door te kijken naar YouTube-video’s, voor de eerste keer te zien optreden voor publiek. Dit wordt een glorieus samenzijn, een spektakel van heilige tradities en vertoon. Dit wordt een dag van opoffering, heldenmoed, en verlies.

Sander Bax

Ook te gast is Sander Bax over De literatuur draait door.  

Literaire schrijvers vormen vandaag de dag een vanzelfsprekend onderdeel van de mediacultuur: ze zijn actief op social media, schrijven columns, schuiven aan bij talkshows en geven interviews aan zowel kwaliteitskranten als aan de Libelle. Auteurs zijn gaandeweg de belangrijkste factor geworden in de promotie van hun werk, waardoor een schrijver er tegenwoordig niet aan ontkomt om de wijde wereld van de media in te trekken en ‘de mens achter het boek’ uit te venten.

In De literatuur draait door laat Sander Bax zien hoe het schrijverschap van de 21ste eeuw sterk beïnvloed wordt door de wetten van deze mediacultuur. Maar is er in al dit spektakel nog wel ruimte voor ‘echte’ literatuur die vernieuwend of tegendraads is? Aan de hand van een aantal bekende casussen waarin deze nieuwe positie van schrijvers prominent en publiekelijk naar voren komt demonstreert Bax deze wisselwerking tussen literatuur en entertainment. Maar ondanks al het gesomber over ‘de dood van de literatuur’ biedt hij vooral ook een hoopgevend perspectief.