Carolina Lo Galbo spreekt met Frank Westerman over zijn nieuwste boek De wereld volgens Darp. De nagalm van de Koude Oorlog sinds de val van de Muur. Ook te gast is Henk Blanken over zijn boek Beginnen over het einde. Over euthanasie bij dementie.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 3 november, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Frank Westerman

Carolina Lo Galbo spreekt met Frank Westerman over zijn nieuwste boek De wereld volgens Darp. De nagalm van de Koude Oorlog sinds de val van de Muur.

Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in december 1989 de val van de communistische leider Ceausescu mee. In filmische reportages, op de puls van de tijd, gidst hij de lezer naar het CIA-graf van Che Guevara in Bolivia, hij ontbijt in Cuba met een voortvluchtige RAF-terroriste en spreekt in Moskou met de eerste ruimtewandelaar, kosmonaut Leonov. Ook andere ontmoetingen – zoals die met ex-Sovjetminister Edoeard Sjevardnadze, onder huisarrest in Georgië – maken de ondergang van de kameraden invoelbaar, en ook de nieuwe geweldsuitbarstingen sinds de val van de Muur. Ressentiment is het sleutelwoord: wrok uit verlies en vernedering.

De wereld volgens Darp begint en eindigt dicht bij huis: in het Drentse dorp Darp, waar Westerman in 1981 en 1982 als scholier meeliep in de jaarlijkse mars tegen de opslag van Amerikaanse kernkoppen in het bos. Nu, als schrijver-chroniqueur, toont hij het wel en wee van Darp als een spiegel waarin niet alleen het einde maar ook de terugkeer van de Koude Oorlog weerkaatst.

Henk Blanken

Ook te gast is Henk Blanken over zijn boek Beginnen over het einde. Over euthanasie bij dementie. Nergens ga je zo prettig dood als in Nederland. Behalve als je dement bent.

Want ook al mag het van de wet, geen arts helpt je bij het sterven als je niet meer begrijpt wat er gebeurt. Waarom is euthanasie bij dementie zo moeilijk? En hoe kan het wél? In dit openhartige boek laat Henk Blanken zien hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen over het einde. Met je naasten en met je arts. Zodat je niet te vroeg dood gaat, maar ook niet te laat.

Henk Blanken schreef voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en The Guardian. Voor zijn journalistieke werk kreeg hij een Tegel, een Gouden Pennetje en een EU Health Prize for Journalists. Hij heeft parkinson en daardoor een grote kans op dementie. Voor De Correspondent onderzoekt hij hoe om te gaan met aftakeling en de dood.