Gerrit Komrij

, Hans Keller

Gerrit Komrij (1944–2012) schreef het gedicht 'Zittende politicus' in 2004 waarschijnlijk op verzoek (‘in opdracht’ zou hij zelf hebben gezegd) van het toenmalige actuele AVRO-televisieprogramma Netwerk. Hij las het dat jaar voor in een aflevering van die toen nog bestaande rubriek.

Zittende politicus ontbreekt in de derde, vermeerderde druk van Komrij’s verzamelde gedichten Alle gedichten tot gisteren, die in datzelfde jaar 2004 verscheen. Het komt evenmin voor in latere gedrukte publikaties, ook niet in de zojuist gepubliceerde bundel Boemerang en andere gedichten die bij zijn dood op de laatste correcties van de auteur lag te wachten. Misschien beschouwde Komrij het gedicht achteraf meer als een cabaretnummer, dat hijzelf bij de afsluiting van zijn Verzameld Werk en die laatste bundel de toegang tot zijn na te laten oeuvre zou ontzeggen.

Bij zijn leven was hij daar nog de baas over. Nu hij dood is, hebben zijn vrienden (lezers, liefhebbers) het voor het zeggen. Zo levert deze 621ste aflevering van de Dode Dichters Almanak welbeschouwd een archeologische vondst op uit het schaduwrijk van Gerrit Komrij’s oeuvre.

De Dode Dichters Almanak wordt a.s. zondagavond om 0.45 uur op Nederland 2 uitgezonden.