Frankrijk

Is Frankrijk de dwarsligger van Europa, of verdedigt het land alleen maar verworven vrijheden? Zoals een betere kwaliteit van leven, een lage pensioenleeftijd, maar ook immense staatsschulden en een grote kloof tussen arm en rijk. Eigengereid en trots is het land in ieder geval altijd al geweest.

De VPRO maakt al jaren reportages en documentaires in het buitenland. We kiezen niet voor gebaande paden, maar nemen steeds die andere afslag. Uit al dat prachtige werk hebben we een selectie voor je gemaakt. Omdat je de wereld van vandaag beter kunt begrijpen door deze verhalen. Veel plezier!

Op zoek naar Frankrijk

‘Leven als God in Frankrijk’? De Fransen kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid. De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt met scherpe blik en humor de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen.

Charlie Hebdo

In januari 2015 pleegden twee terroristen een aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Elf medewerkers van het blad worden gedood en ook een politieagent. De hele wereld reageert geschokt. Hoe kan dit gebeuren? De discussie die ontstaat gaat vooral over de verworven vrijheid van meningsuiting. Zijn er nu wel of geen grenzen? De VPRO sprak met collega's van de slachtoffers, duiders, correspondenten en de vertaler van de Franse schrijver Houellebecq die op dezelfde dag een boek publiceerde die verdacht veel gelijkenis vertoonde. Bekijk hieronder een overzicht van publicaties en uitzendingen van de VPRO over deze aanslag in Parijs.

Bureau Buitenland: deradicalisering scholen

Wat doe je als je kind wordt vermoord door moslimterroristen? Je kunt verteerd raken door verdriet – maar je kunt ook in actie komen. Dat deed Latifa Ibn Ziaten. Haar zoon Imad wordt in 2012 vermoord door terrorist Mohammed Merah. Hij schiet in Toulouse en Montauban – uit naam van de islam – drie militairen en vier joden dood. Eén van de gedode militairen is de zoon van Latifa, die zelf Marokkaans is en moslim. Sindsdien reist Latifa scholen in alle achterstandswijken van Frankrijk af om jongeren te waarschuwen voor radicalisering, en om niet dezelfde weg als Mohamed Merah te bewandelen. Correspondent Frank Renout gaat met haar mee naar een school in Créteil, een arme voorstad van Parijs.

Holland doc radio: de tourkaravaan

De Tour de France is zoveel meer dan een fietswedstrijd. De enthousiaste toeschouwers, het mooie landschap, de reclamekaravaan, de muzikanten langs het parcours. De slaperige dorpjes die even opschrikken als de Tourkaravaan langs dendert. In deze radiodocumentaire legt Jeroen Wielaert de unieke sfeer vast in 'Het Frankrijk van de Tour'.

Nooit meer slapen: de ziel van frankrijk

Alle mensen die naar Frankrijk op vakantie gaan (dat zijn er meer dan één miljoen per jaar) moeten dit boek lezen, vindt VPRO's TV-hoofdredacteur Karen de Bok. We hebben het over Surplace: het boek van oud-correspondent Ariejan Korteweg. In het boek en het gesprek wordt dieper ingegaan op onze liefde voor dit land met knapperig stokbrood en ronkende Renaultjes: 'Fransen kiezen voor een betere kwaliteit van leven in ruil voor minder welstand,' aldus Korteweg.

Dat heeft volgens hem ook een keerzijde: door de onwil om te veranderen lopen ze vast. Kan Frankrijk zich deze houding nog wel veroorloven? Een zinnig gesprek om de Fransen van nu goed te leren kennen. Interessant? Lees dan ook het artikel van Bureau Buitenland-redacteur Saskia Houttuin over de identiteit van de Fransen.

slag om europa: het stoute jongetje van de klas

Wil je de decadente Fransen beter begrijpen en zelfs blij worden van hun stakingen en vroegtijdige pensioenen? Kijk dan naar deze aflevering van de Slag om Europa.

lees: Frankrijk

De enige krant waar Franse politici bang voor zijn in Frankrijk is Le Canard Enchaîné. De krant doet het opvallend goed, zag de oplage sterk stijgen. Ilse van der Velden, verslaggever van de gids, liep in de zomer van 2014 een paar dagen mee op de redactie en zocht naar het geheim van hun succes. En wist je dat  Toren C ook in Frankrijk heel populair is? Lees er hier over.

Diepgravende artikelen over de toestand in Frankrijk lees je in deze édition spéciale van de VPRO Gids

Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Frankrijk, namelijk Jerome.